پنوماتیک

پنوماتیک چیست ! اگر شما از آن دسته از افرادی باشید که در صنعت و ابزار های صنعتی دست رشته ای داشته باشید حتما  تا حدودی اطلاعاتی از آن دارید و می دانید سیستم  پنوماتیک چیست. افرادی که علاقه به تغییر ظاهر و یا کاربرد خودروی خود دارند ، به اصطلاح ماشین باز ها ، حتما واژه پنومایتک به گوششان خورده است. این سیستم یا هوای فشرده به عنوان سیستم سازگار با محیط زیست شناخته شده و در صنعت استفاده های بسیاری دارد. در این مقاله سعی داریم به برسی دقیق تری از سیستم پنومایتیک بپردازیم .در ادامه مطالب همراه باشید تا به برسی کاربرد آن در صنعت  ومقایسه آن با سیستم  پمپ هیدرولیک نیز بپردازیم .

 
پنوماتیک

پنوماتیک چیست؟

قوانین فیزیک وآشنایی با ساختار طبیعت به ما این امکان را داد که با به کارگیری از خواص آن ها ، دست به اختراع ابزار آلات صنعتی مختلف بزنیم. این سیستم نیز عملکردی بر اساس قوانین گاز ها و هوای فشرده دارد.پنوماتیک که نام دیگر آن نیوماتیک است ، کلمه ای است یونانی و معنی آن بر میگردد به هوا و تنفس . پنوماتیک درواقع یک نوع  استفاده از گاز های فشرده در جهت استفاده از انرژی آن برای کارهایمان است.

اصل کار این سیستم پنوماتیک استفاده از گاز های فشرده برای ایجاد نیروی مکانیکی است. آنچه این فناوری را محبوب کرده است مزایایی است که در مقابل سیستم های مکانیکی دیگر دارد.گاز ها که اطراف ما را احاطه کرده اند ، منبعی فراوان محسوب می شوند و استفاده از هوای فشرده که غیر قابل اشتعال است ضرری ایجاد نمی کند. تفاوتی که هوای فشرده در سیستم پنوماتیک داره در واقع عدم ایجاد آلودگی در مقابل سوخت های فسیلی مورد استفاده ی اطرافمان است.

از مزایای نیوماتیک ساختار آسان قطعات و تعویض آن ها است و تغییر درجه هوای محیطی تاثیری بر آن ها ندارد.

چرا سیستم پنوماتیک از هیدرولیک بهتر است؟!

جا به جایی های سنگین به وسیله سامانه هیدرولیکی صورت میگیرد چرا که تامین نیروی آن بسیار بیشتر است. اما دلایل برتریدر تمیز تر بودن فرایند پنوماتیکی است. به عهیچ عنوان روغن نشتی نمیکند  و نگهداری آن راحت تر و عمر آن نیز طولانی است. گازهای قابل فشرده سازی مورد استفاده در استفاده از سیستم پنوماتیک به راحتی قابل ذخیره و ایمن هستند. این طور فکر نکنید که این سیستم نیاز به نگهداری ندارد! هر مشکلی احتمالاً در خط لوله سیستم پنوماتیک و طرح هوا وجود دارد!

طراح سیستم پنوماتیک باید اهمیت بیشتری را برای تخلیه شبکه خط لوله و جریان هوا قائل شود تا احتمال وقوع سو عملکرد را کاهش دهد. طراحی باید حتی الامکان ساده باشد. در حین نگهداری ، باید بازرسی مناسب از خط لوله پنوماتیک انجام شود. در صورت نقص در لوله های آن، شیرآلات یا سیلندرها، باید آنها را تعمیر یا تعویض کرد. موارد دیگر مانند مقاومت در برابر جریان یا افت فشار نادر است ،که باید سریعا رفع گردد. 

عناصر سیستم پنوماتیک

قطعات سازنده این سیستم را می توان به سادگی به سه دسته اصلی تقسیم بندی کرد.که به معرفی آن می پردازیم :

  1. دسته اول تولید کننده و سازنده هوا است .که وظیفه کنترل را نیز دارد. مانند واحد مراقبت و کمپرسور
  2. دسته دوم کارسازها هستند. که به ابزار ها ،موتور و مهم ترین آن ها یعنی سیلندرها شناخته میشوند.
  3. دسته سوم زمان دهنده ها هستند که به شیر ها معروف هستند .مانند شیر های پنوماتیکی …

معایب سیستم پنوماتیک

در واقع این سیستم ضرری ندارد ، هزینه ای که صرف تشکیل آن میشود و استفاده از سایر منابع انرژی در تشکیل آن از معایب آن شناخته می شود.

از دیگر موارد کنترل سرعت این انرژی است و به خاطر اینکه سرعت آن زیاد است هزینه زیادی صرف کنترل سرعت آن  به وسیله قطعات دیگر می شود .

نیوماتیک ها با اینکه از هوای در دسترس ساخته می شوند با این وجود با صرف هزینه بالا صرف تشکیل آن ها در زمانی کم از بین می روند.

از سیستم  پنوماتیک در حجم بالای عملیاتی استفاده نمی شود و دلیل آن حجمپایین مخزن هوا یا کمپرسورها هستند.

شاید آلودگی صوتی را نتوان یک عیب در این قطعه صنعتی در نظر گرفت چرا که صدا خفه کن ها آن را رفع می کنند با این وجود برای تخلیه هوا در این سیستم ها صدای زیادی ایجاد می شود.

سیال مورد استفاده در این سیستم ها قبل از ورود به کار ازنظر گرد وغبار و بخوار آب باید برسی شود .

از معایب دیگر  می توان گفت که این سیستم  سرعت یکنواختی در حین انجام کار ندارد .

مزایای سیستم پنوماتیک

در این قسمت به برسی مزایای این سیستم میپردازیم .اولین چیزی که در این سیستم به ظاهر به چشم می خورد سادگی طراحی آن است. در برسی بیشتر قطعات سازنده آن هستند که بسیار با دوام ساخته شده اند و به آسانی مشکلی برایشان ایجاد نمیگردد.

از مزایای سیستم پنوماتیک  دوام بالای آن است. همچنین سازگاری خوبی با شرایط مختلف دارد . زیرا عناصر به کار رفته برای تولید نیرو که هوای فشرده است مشکلی برای سیستم و قطعات نظیر خورندگی و آلودگی ایجاد نمی کند و دمای زیاد بر آن تاثیری ندارد.

از فواید دیگر آن می توان به ایمنی آن اشاره کرد از این دیدگاه که در مقابل سیستم های برقی و غیره قابل اشتعال نیستند و کارکرد زیاد آن باعث سوختگی و مشکلات این چنینی نمی شود باعث آسودگی خاطر در حین استفاده از سیستم می شود.

علاوه بر این تمیزی محیط کار پنوماتیک ایجاب میکند که از این دستگاه در کارخانجات مواد غذایی استفاده شود زیرا به نسبت سیستم هیدرولیک بحث آلوده شدن محیط به وسیله روغن در میان نیست. و به راحتی میتوان از این سیستم استفاده نمود.

سیستم پنوماتیک را می توان دوستدار محیط زیست خواند.

با این که خرید این سیستم هزینه ای برایمان خواهد داشت با این حال هزینه ای برای تعمیر و نگهداری و … برایمان نخواهد داشت .

موارد استفاده از پنوماتیک

این سیستم یکی از شاخه های علوم مکانیک به وسیله سیال شناخته می شود .برای اولین بار در دهمه 60 میلاد طرفدار زیادی در صنعت پیدا کرد هم اکنون نیز موارد استفاده زیادی دارد.آنچه که امروز از این سیستم در آن استفاده می شود ،صنایع غذایی است که به موجب عملکرد تمیز آن طرفدار دارد ، همچنین کاربرد سیستم پنوماتیک  در صنایع برای سوخت هایی مثل نفت و گاز و موارد این چنینی به استفاده می رسد. برای ساخت کاغذ و محصولات چوبی هم از آن بهره برده می شود. پنوماتیک به خاطر درصد بالای ایمنی و آلودگی کم شناخته می شود.

تفاوت پنوماتیک و هیدرولیک

سیستم پنوماتیک که در مقابل هیدرولیک قرار دارد یک تفاوت اساسی در کارکرد دارند و آن هم سیال به کار رفته در آن ها است. سیستم نیوماتیک که با هوای فشرده کار میکند و سیستم هیدرولیک که با مایعات و اکثرا روغن کار میکند. این در حالی است هوا یک سیال تراکم پذیر و مایعات تراکم ناپذیر هستند. در یک سیستم هیدرولیک سیال که روغن است تنها به اعمال قدرت و فشار کار نمیکند و روغن کاری قطعات وظیفه دیگر آن است. با این که سیالات به مایعات و گاز ها هر دونسبت داده می شود اما سیالات بیشتر به عنوان مایعات شناخته می شوند. این یکنوع استفاده محاوره ای است .در مورد مقایسه پنوماتیک با هیدرولیک می توان گفت که :

در هر دو سیستم نیروی فضای آن کامل باید تمیز و بدون آلاینده باشه و ایننکته در نگهداری و عمر آن بسیار اهمیت دارد.

اما فشار ! فشاردر سیستم هیدرولیک از پنوماتیک بیشتراست .بر این اساس می بایست قطعات مقاوم تری در این سیستم به نسبت پنوماتیک به کار برد.محرک های هیدرولیک به نسبت نمونه های پنوماتیک از دقت خوبی برخوردار هستند اما نیوماتیک ها در سرعت های پایین دقت عملکرد مناسبی ندارند.

و اما تفاوت کاربرد های آن ها ! با اینکه سیستم هیدرولیک به نسبت مناسب تر به نظر می آید با این حال از ویژگیهای آن برای کارکرد با سرعت بالا ونیروی نسبتاکم استفاده می شود.

واز سیستم هیدرولیک  زمانی که به قدرت بالا وسرعت کنترل شده نیاز هست استفاده میشود.

hydraulic.jpgسیزسیز

قطعات سازنده سیستم پنوماتیک

در این قسمت برای شناخت بهتر این سیستم نیوماتیک به برسی قطعات سازنده آن می پردازیم . همچنین آشنایی با این قطعات راهنمای خوبی برای درک عملکرد سیستم پنوماتیک است.

کمپرسور هوا : یکی از اصلی ترین قطعات تشکیل دنده این سیستم است زیرا به ذخیره هوای مورد نیاز و فشردا سازی آن می پردازد. کمپرسور هوا ، مانند کپسول های گاز هوا را فشرده و دخیره میکنند.

واحد مراقبت : این  قسمت از سه بخش تشکیل شده که برای بهینه سازی سیستم ضروری است. بخش های آن شامل فیلتر پنوماتیک ،رگلاتور رگلاتور و فیلتر رگلاتور ساخته شده است.

اتصالات و شلنگ : از اجزای سازنده سیستم نیوماتیک است که شامل تقسیم هوا نیز می شود. و اتصالات شامل زانویی ،اتصال فلو سر کجی ،اتصال رابط مستقیم و … است.

اکچویتور : کار اکچویتور این قطعه موجود در سیستم نیوماتیک تبدیل انرژی حاصل از هوای فشرده به حرکت دورانی و خطی است. این قطعه سه مدل دارد. انگل ولو نیوماتیک ، اکچویتر برقی نیوماتیک ، اکچویتور پنوماتیک

شیر پنوماتیک :  جهت فرمان به جک نیوماتیک همان سیلندر پنوماتیک و اجزای دیگر از این قطعه استفاده می گردد.

تفنگی باد نیوماتیک : این قطعه برای انتقال هوا به کار برده می شود و جهت بادگیری در سیستم استفاده می شود.در دو نوع در بازار موجود است . یکی گان هوا یا تفنگی باد و دیگری باد پاش !

جک یا سیلندر نیوماتیک :این قطعه برای به وجود آوردن نیروی مکانیکی در سیستم است.عملکرد آن ها به چند صورت انجام می شود . یعنی خطی ، چرخشی و رفت و برگشتی .این ابزار برای جا به جایی وسایل ، بلند کردن ،پرس کردن استفاده می شوند.

عملکرد سیستم پنوماتیک

سیستم پنوماتیک همانند سیستم هیدرولیک بر اساس قانون پاسکال عمل می کند با این تفاوت که که از هوای فشرده شده به جای مایعات استفاده می کند. این هوا ی فشرده به وسیله کمپرسور مخصوص هوا ایجاد می شود. به این صورت که مکش هوای اتومسفر در یک تانک به صورت فشار زیاد جمع می شود.و حالا به وسیله شیر های مخصوص به جاهای مختلف سیستم که نیاز است انتقال داده می شود. به این ترتیب در عملکرد سیستم پنوماتیک هوای فشرده در یک مخزن جمع می شود که میتوان آن را در سیلندر نیز ذخیره نمود و به مکان های دیگر منتقل کرد تا دیگر نیازی به کمپرسور نداشته باشیم.

سیلندر و سرعت عملکرد آن 1.2 متر. ثانیه است .که حتی در مواردی به سه متر بر ثانیه هم مورد استفاده قرار می گیرد.

معمولا سیستم نیوماتیک برای ماشین آلات اتوماتیک کارخانجات صنعتی استفاده می گردد که یکی از موارد کاربرد آن دستگاه ابزار دقیق است.

در این سیستم از نکاتی که قابل اهمیت است توزیع درست و به جای هوای فشرده است.و کارایی سیستم پنوماتیک را تحت تاثیر قرار می دهد.

در حالی که این سیستم پر هزینه است در هنگام نصب و استفاده از آن باید به مواردی چون اجرای بهینه این عملیات توجه نمود. در صورتی که کارایی داشته باشد و هزینه های به کار رفته قابل توجیه باشد. ازنکات دیگر ایمنی عملیات است که باید به آن توجه شود.

شما می توانید با کلیک بر سیستم پنوماتیک ویدیو طرز عملکرد این سیستم را به صورت واضح تری ببینید .

موارد استفاده از ابزار پنوماتیک

ابزار پنوماتیک از گذشته تا به حال در صنایع مادر و کارخانجات مواد غذایی ،راه سازی و معادن ، ذوب کردن فلز و بسیاری از موارد دیگر مانند نصب قطعات ماشین و خودرو ….

ابزار پنوماتیک

از پرکاربرد ترین و شناخته شده ترین این ابزار ها میتوان به دریل بادی ،پرچ بادی ،پیچ گوشتی بادی ،پیستوله رنگ پاش ،آچار بکس بادی و … اشاره کرد . این ابزار ها در سرعت عملکرد و پیشرفت بسیاری از پروژه ها به ما کمک خواند کرد .

پیچگوشتی بادی : از ابزار رایج بادی است که در دسترس عموم قرار می گیرد و حتی کار های پیش پا افتاده منزل را نیز بهبود می بخشد و لذت کار های فنی را بالا می برد.

پرچ بادی : این وسیله عموما برای نجار ها کاربرد بیشتری دارد و برای میخ استفاده می شود.

دریل بادی : دریل بادی کاربرد هایی که دارد یکی برای سوراخ کاری است و دیگری کاربرد همزن صنعتی را دارد.

پیستوله رنگ پاش : این وسیله نیز کاربرد زیادی هم در صنعت و هم کارهای خانگی برای رنگ کاری دارد.

تصویر 2

تعمیر سیستم پنوماتیک

در نگهداری از ابزار بادی باید به نکاتی چون رطوبت و گرد و خاک توجه کرد.و این ابزار ها باید دور از نور خورشید قرار گیرند.

برای جلوگیری از ورود رطوبت به این دستگاه باید چه کرد ؟ معمولا برای آنکه از ورود رطوبت به درون ابزار بادی پنوماتیک جلوگیری کنیم از فیلتر رطوبت استفاده می شود و شما نیز باید توجه داشته باشید که مخزن رطوبت آن را خالی نمایید.

از این ابزارالات در مقابل رطوبت هوا محافظت کنید چرا که باعث آسیب و خوردگی قطعات به کار رفته داخلی در آن می شود و این چنین یک مرتبه سیستم از کار می ایستد.

قیمت پنوماتیک

جهت تهیه این محصولات صنعتی با ما در ارتباط باشید . کارشناس بخش فروش راهنمایی های لازم را به شما عرضه می دارد . شرکت هیدروپارت ارائه دهنده انواع لوازم مورد نیاز در صنعت برای شما عزیزان می باشد . این فروشگاه واقع در لاله زار تهران دارای سابقه بالا در فروش است . شما میتوانید برای برسی های بیشتر و انتخاب صحیح سیستم پنوماتیک در بین سایر موارد به شماره های درج شده در پایین صفحه تماس حاصل فرمایید و مشاوره بگیرید. چالش های کار با ابزار پنوماتیک در  تغییرات شدید دما و همچنین لرزش حساس است. هوای فشرده گرانتر از برق است. اطمینان از عدم وجود نشتی در سیستم پنوماتیک ضروری است زیرا خروج هوای فشرده منجر به اتلاف انرژی می شود! برای کسب مشاوره محصولات با ما در تماس باشید.

 
پیمایش به بالا