در ابتدا میخواهیم بدانیم عملکرد
پمپ دنده ای هیدرولیک
چگونه است و سپس به بررسی چگونگی تعمیر پمپ هیدرولیک دنده ای بپردازیم. در ساختار درونی پمپ دنده ای، دو چرخ دنده داخل یک محفظه قرار دارند. یکی از این چرخ دنده ها به الکتروموتور متصل است (چرخ دنده محرک) و چرخ دنده دیگر که در زیر چرخ دنده محرک قرار گرفته است، با آن درگیر شده و باعث چرخش درونی در محفظه می شود.
سیال موجود بین دنده ها به سمت خروجی پمپ هیدرولیک هدایت می شود. پمپ های دنده ای جزو پمپ های جابجایی مثبت به حساب می آیند؛ به طوری که با هر دور چرخش دنده ها، حجم مشخصی از سیال از داخل پمپ عبور می کند.
اجزای تشکیل دهنده پمپ هیدرولیک دنده ای
یک پمپ دنده ای هیدرولیک از قطعات اصلی زیر تشکیل می شود:
• دو چرخ دنده فولادی – یکی محرک (متصل به موتور) و دیگری متحرک
• بدنه آلومینیومی
• بوش های فولادی در سر و ته چرخ دنده ها
• در های پمپ
• مجموعه سیل و اورینگ آببندی
تعمیر پمپ هیدرولیک دنده ای
برای
تعمیر پمپ هیدرولیک
از نوع دنده ای، ابتدا باید آن را از سیستم جدا کرده و به طور کامل بازرسی کنید. در این مورد، روغن هیدرولیک را تخلیه نموده و پمپ را پیاده نمایید. سپس پمپ را به دقت باز کرده و قطعات داخلی آن را مورد بررسی قرار دهید. قطعات فرسوده، شکسته یا آسیب دیده را شناسایی کرده و برای تعویض آماده کنید.
بعد از تمیز کردن کامل پمپ، قطعات جدید را نصب کرده و با دقت آن را مونتاژ نمایید. پس از نصب، روغن مناسب را به میزان مورد نیاز وارد پمپ کرده و سیستم را به آرامی به کار بیندازید. در صورت نیاز به تنظیم دقیق، با استفاده از تجهیزات تست و اندازه گیری مناسب آن را انجام دهید تا پمپ به درستی کار کند.
علائم خرابی پمپ هیدرولیک دنده ای
وجود علائم و نشانه های رایجی می توانند به معنای خرابی و نیاز به تعمیر پمپ هیدرولیک باشند. برخی از علائم مربوط به شرح زیر هستند:
وجود سر و صدا در سیستم هیدرولیک
در سیستم های هیدرولیک، وجود سر و صدا امری طبیعی و متداول است. این صداها ناشی از عملکرد سیستم هیدرولیک و جریان روغن در لوله ها و اجزای آن است. با این حال، اگر صدایی غیرمعمول و بیش از حد معمول از سیستم شنیده شود، می تواند نشان دهنده وجود مشکل در پمپ هیدرولیکی باشد.
کاهش راندمان دستگاه و سیستم حرکتی
یکی از مواردی که نیاز به تعمیر پمپ هیدرولیک دنده ای را بیشتر میکند، کاهش راندمان خروجی آن است. این مساله می تواند ناشی از عواملی مانند کاهش سطح روغن در مخزن هیدرولیک و سایش یا خوردگی در پمپ هیدرولیک باشد.
بالا رفتن دمای سیال هیدرولیک
افزایش دمای سیال هیدرولیک به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد. از جمله مشکلات مکانیکی در پمپ، اصطکاک بیش از حد در اجزا یا نقص در سیستم خنککننده. هر یک از این مشکلات می توانند منجر به افزایش دمای سیال شوند که از نشانه های خرابی پمپ هیدرولیک دنده ای هستند.
وجود حباب و ذرات هوا در سیستم هیدرولیک
ورود هوا به سیستم هیدرولیک می تواند به دلایل مختلفی مانند نشتی در اتصالات، مشکل در طراحی مدار، خرابی واشرها و آب بندی ها یا آسیب دیدگی پمپ رخ دهد. وجود حباب هوا در سیال هیدرولیک باعث افت شدید راندمان پمپ می شود؛ زیرا حباب ها قابلیت انتقال نیرو را به درستی ندارند.
ویسکوزیته روغن
در صورت خرابی پمپ، مثلا در اثر سایش دنده ها یا آسیب رسیدن به قطعات داخلی، ممکن است ذرات فلزی کوچکی به درون روغن هیدرولیک وارد شوند. این ذرات فلزی باعث تغییر در ویسکوزیته روغن خواهند شد. به عبارت دیگر، روغن سیال تر یا غلیظ تر از حد طبیعی خود می شود.
خوردگی و سایش در پمپ دنده ای هیدرولیک
خوردگی و سایش دنده ها موجب کاهش کارایی و بازده پمپ می شود. سایش بلبرینگ ها باعث افزایش لقی و نوسانات در جریان روغن هیدرولیک می شود. به دلیل خوردگی و سایش قطعات داخلی پمپ، فشار و جریان خروجی آن کاهش پیدا می کند.
دمای بالای پمپ هیدرولیک دنده ای
دمای بالای پمپ هیدرولیک نشانه خرابی قطعات داخلی، نشتی روغن، عملکرد نامناسب سیستم خنککننده و افزایش فشار در سیستم است. کنترل دمای پمپ برای تشخیص به موقع مشکلات و تعمیر پمپ هیدرولیک دنده ای ضروری است.
گیرپاژ یا حرکت سخت اجزای داخلی پمپ دنده ای هیدرولیک
گیرپاژ و حرکت سخت اجزای داخلی پمپ هیدرولیک دنده ای، نشانه خرابی قطعات، نبود روانکاری مناسب، تغییر شکل قطعات و نامتعادلی پمپ است.
برگشت سیال به دهانه مکش
برگشت سیال به دهانه مکش پمپ هیدرولیک دنده ای نیز یکی دیگر از نشانه های خرابی و مشکلات در این نوع پمپ است. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که سیال هیدرولیک به جای جریان رو به جلو، به سمت دهانه مکش بر می گردد.
جمعبندی
پمپ هیدرولیک دنده ای یکی از پمپ های پرکاربرد در صنایع مختلف است که از آن برای جابجایی سیالات در حجم های مختلف استفاده می شود. به مرور زمان و با عملکرد مداوم، امکان خرابی در این قطعات وجود دارد که نیاز به تعمیر خواهد داشت. مهمترین نکته برای تعمیر پمپ هیدرولیک دنده ای، شناسایی دلایل خرابی آن است. در این مورد می توانید با دریافت مشاوره از کارشناسان ما، مشکلات خود را به راحتی برطرف نمایید.
سوالات متداول درباره پمپ هیدرولیک دنده ای
چه زمانی تعمیر پمپ هیدرولیک دنده ای نیاز است؟
زمانی که نشانه هایی از خرابی و مشکلات در عملکرد آن مشاهده شود.
چرا بازرسی و تعمیر به موقع پمپ دنده ای مهم است؟
زیرا تعمیر به موقع پمپ مانع از آسیب رسیدن به سایر اجزای سیستم هیدرولیک می شود.
آیا فقط تعویض قطعات خراب کافی است یا باید کل پمپ تعویض شود؟
در اکثر موارد، تعویض قطعات خراب همراه با بازسازی کامل پمپ کافی است. اما در صورت آسیب جدی به پمپ، گاهی ممکن است تعویض کامل پمپ ضروری باشد.
در فروشگاه هیدرو هیکاد تمام پمپ های هیدرولیکی موجود میباشد